Verloop stadhuis header
home | print Sitemap | Contact
Binnenkunst > Kunstwerken a tot z > Kunstwerk bekijken

De verspieders van Kanaan

De verspieders van Kanaan

Inventarisatienr.: HK-0604
Kunstenaar: Onbekend
Straatnaam: Markt

Omschrijving:
Olieverf op doek, afm. werk 205 x 235, in zwartgeschilderde houten lijst

Het schilderij is een (bijna) exacte kopie van het beroemde schilderij van Giovanni Lanfranco (1582-1647) welke hangt in het J. Paul Getty Museum, Los Angeles  Het heet “Moses and the Messengers from Canaan". Het is door hem geschilderd in 1621 - 1624.

Het schilderij in de hal van het oude stadhuis is uit de Hollandse School, terwijl Giovanni schilderde in de Barokstijl. Het schilderij in de hal is van rond 1630.
Het is interessant na te gaan wie het geschilderd heeft en hoe deze schilder het schilderij van Giovanni kende.  Deze onbekende schilder moet in Italië geweest zijn in de periode van 1621 tot 1629. Wie was hij en wat deed hij daar.
Wat vast staat is dat hij het schilderij gezien moet hebben, anders kan je er geen (bijna) exacte kopie van maken. In die tijd waren er nog geen fototoestellen en geen internet!!!

Het werd op 9 april 1657 voor 60 gulden gekocht door het stadsbestuur van Juffer Van Dompseler. Deze juffer met als synoniem juffrouw of dame zou de echtgenote geweest kunnen zijn van Evert van Dompseler en heette van haar meisjesnaam: Isabella van Gistelle.

 

Uitleg schilderij
De twaalf verkenners waren teruggekeerd en hadden aan Mozes en Aäron verslag uitgebracht over hun verkenningstocht. Ze vonden het alle twaalf inderdaad "een land van melk en honing" en waren onder de indruk van de vruchten die het land opbracht. Om het te bewijzen hadden ze een druiventros meegebracht, zo groot en zwaar dat twee man hem aan een stuk moesten dragen (zie afbeelding). Maar verdeeldheid ontstond er in hun rapportage met betrekking tot het volk.Zoek
Zoek


volgend kunstwerk
vorig kunstwerk
overzicht kunstwerken